ВІДБУВСЯ МІЖНАРОДНИЙ КРУГЛИЙ СТІЛ «ПРАВА ДИТИНИ В УМОВАХ СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНИХ ВИКЛИКІВ ХХІ СТОЛІТТЯ» (До Всесвітнього дня дитини)

18.11.2020

 

2020 Круглий стіл сяйво 1 200 x 130У дистанційній формі, з використанням засобів відеоконференсзв’язку (ZOOM) відбувся міжнародний круглий стіл на тему: «Права дитини в умовах соціально-політичних викликів ХХІ століття». Організаторами заходу виступили Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова, Науково-дослідний інститут інформатики і права Національної академії правових наук України, факультет політології та права, Інформаційно-просвітницький центр з прав людини, Навчально-науковий центр прав і безпеки людини в інформаційному суспільстві, Міжнародний культурний центр «Сяйво», за участю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, за підтримки Київського міського центру сім’ї «Родинний дім», ГО «Центр соціальної допомоги «Дорогою добра», ГО «Федерація жінок за мир у всьому світі», а також за сприяння ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України.
2020 Круглий стіл сяйво 2 200 x 130Учасників засідання, модерованого керівником Інформаційно-просвітницького центру з прав людини, доктором юридичних наук, професором кафедри теорії та історії держави і права НПУ імені М. П. Драгоманова Токарчук Ольгою Володимирівною, привітав декан факультету політології та права, керівник Навчально-наукового центру прав і безпеки людини в інформаційному суспільстві, академік Української академії історичних наук, академік АН ВШ України, доктор історичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Андрусишин Богдан Іванович, передавши привітання учасникам заходу від ректора Національного педагогічного Університету імені М.П. Драгоманова, доктора філософських наук, професора, члена-кореспондента НАН України, академіка НАПН України Андрущенка Вікторора Петровича,  побажав активної та плідної праці. Богдан Іванович наголосив на важливому значенні шкільної правової освіти у забезпеченні прав дитини, а також висловив пропозиції і плани щодо подальшої співпраці учасників круглого столу.

Організатори заходу запросили до обговорення проблем, що стосуються сфери захисту підростаючого покоління, Оліфер Ольгу Іларіонівну, головного спеціаліста відділу моніторингу прав дитини та сім’ї Управління з дотримання прав дитини та сім’ї Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Коломоєць Галину Анатоліївну, наукового співробітника Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти», Гуденко Тетяну Іванівну, начальника відділу з питань інформаційно-консультативної роботи Київського міського центру сім'ї «Родинний дім», Коцебу Тетяну Юріївну, голову правління ГО «Федерація жінок за мир у всьому світі», Козуб Ларису Василівну, голову правління громадської організації «Центр соціальної допомоги «Дорогою добра».
2020 Круглий стіл сяйво 3 200 x 130У ході активної дискусії значну увагу учасників круглого столу привернули питання, що стосувались історичних аспектів та сучасного стану прав дитини у всіх сферах життєдіяльності, а також шляхів протидії їх порушенню. Так, голова правління Міжнародного культурного центру «Сяйво», завідувач кафедри історії світового українства Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор історичних наук, професор Сергійчук Володимир Іванович наголосив на невід’ємному праві дитини на життя, навівши уроки голодомору 1932-1933 рр. в Україні. Доктор юридичних наук, професор кафедри теорії та історії держави і права НПУ імені М. П. Драгоманова Токарчук Ольга Володимирівна змістовно розкрила проблему прав дитини в історико-правовому аспекті, відзначивши, що історичні витоки феномену прав дитини беруть свій початок ще у стародавній період. 2020 Круглий стіл сяйво 4 200 x 126Особливу зацікавленість у присутніх викликав виступ надзвичайного і повноважного першого посла України в Туреччині, співзасновника Міжнародного культурного центру «Сяйво» Турянського Ігоря Мефодійович на тему: «Усиновлення українських дітей іноземними громадянами: сила чи слабість української влади?». Учасницею заходу стала доповідачка із США - виконавчий директор ГО «Невідомі біженці», «Історії нерозказані» Воня Вомак. На недоліки чинного законодавства звернули увагу завідувач кафедри правознавства та галузевих юридичних дисциплін НПУ імені М. П. Драгоманова, доктор юридичних наук, професор Стеценко Валентина Юріївна в контексті виступу на тему: «Права дитини у сфері охорони здоров’я» та завідувач кафедри права Вінницького національного аграрного університету, кандидат юридичних наук, професор Опольська Наталя Михайлівна у своєму виступі: «Булінг (цькування): юридичний склад адміністративного проступку». Провідний науковий співробітник Науково-дослідного інституту інформатики і права НАПрН України, кандидат юридичних наук Радзієвська Оксана Григорівна підняла проблему забезпечення інформаційних прав дитини в умовах новітніх викликів та загроз. У заході взяли участь доцент кафедри теорії та історії держави і права факультету політології та права НПУ імені М. П. Драгоманова, кандидат юридичних наук Шитий Станіслав Ігорович; доцент кафедри теорії та історії держави і права факультету політології та права НПУ імені М.П. Драгоманова, кандидат юридичних наук Макарова Олена Василівна; доцент кафедри політичних наук факультету політології та права НПУ імені М.П. Драгоманова, кандидат політичних наук Карнаух Анна Анатоліївна; аспірант кафедри теорії та історії держави і права факультету політології та права НПУ імені М.П.Драгоманова Тартасюк Володимир Юрійович.
Надзвичайно інформативними виявилися виступи студентів та аспірантів факультету політології та права НПУ імені М. П. Драгоманова. Зокрема, зацікавлення викликав виступ аспірантки кафедри теорії та історії держави і права факультету політології та права НПУ імені М.П.Драгоманова Самійленко-Войнаровської Ірени Олегівни на тему: «Право дитини на виховання та проживання в сім’ї. Сім’я як приватний простір дитини». Асистент кафедри права факультету менеджменту та права Вінницького національного аграрного університету Томляк Таїса Сергіївна виступила з доповіддю «Захист майнових прав дітей при відчуженні нерухомого майна».
Активну участь у роботі круглого столу взяли студенти 4 курсу факультету політології та права: Гоцуляк Ольга Олександрівна підготувала виступ на тему: «Булінг як порушення прав дитини: подолати, не можна мовчати», Коржук Анастасія Олександрівна - «Права дітей в мережі Інтернет», Клімова Ірина Анатоліївна - «Забезпечення прав дітей в умовах пандемії».
Жвавою стала дискусія, у ході якої завідувач кафедри теорії та історії держави і права НПУ імені М. П. Драгоманова, кандидат юридичних наук, доцент Огірко Ростислав Семенович порушив проблему належного забезпечення захисту прав дитини.
Організатори висловлюють вдячність всім доповідачам і учасникам міжнародного круглого столу за активне обговорення, спільний пошук у вирішенні нагальних проблем щодо створення належних організаційно-правових умов для повноцінного забезпечення прав і свобод дітей, що є важливим завданням для будь-якої сучасної демократичної держави.