Всеукраїнський круглий стіл «Злочини проти людяності (до 90-річчя Голодомору-геноциду 1932-1933 рр.)»

Возможно, это изображение 4 человека и текст
🔸Необхідно зазначити, що нині Україна відзначає роковини жахливого злочину, мерзенного акту геноциду українського народу, голодомору 1931-1933 років. Хоча минуло вже майже століття, цей жахливий злочин не забутий, не забуті і його винуватці та їх наступники, які пробують продовжувати їх злочини у сьогоденні, ведучи жахливу, злочинну, агресивну, геноцидальну війну проти України.
🔹Студенти та співробітники ННІ права та політології разом з іншими учасниками взяли активну участь у роботі круглого столу.

 

🤝Привітав учасників круглого столу проректор з наукової роботи УДУ імені Михайла Драгоманова, професор кафедри математичного аналізу таВозможно, это изображение 5 человек, телефон, телевизор и текст диференціальних рівнянь, доктор фізико-математичних наук, професор Григорій Торбін. Він звернув увагу на актуальність теми круглого столу, особливо в сучасних умовах агресивної війни російської федерації проти України і був приємно здивований кількістю студентів, які нею цікавляться і беруть участь у засіданні круглого столу.
🔹З привітальним словом до учасників круглого столу звернувся і директор Навчально-наукового інституту права, доцент кафедри правознавства та галузевих юридичних дисциплін, кандидат юридичних наук, заслужений працівник соціальної сфери Павло Горінов, який підтримав учасників і акцентував увагу на важливості залучення студентської молоді до проведення таких наукових заходів.
🔸Розпочав роботу круглого столу один з ведучих дослідників голодомору в Україні, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри світового українства КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Сергійчук. У своїй надзвичайно детальній, ґрунтовній, заснованій на документальних джерелах, доповіді на тему «Голод-Геноцид 1932-1933 рр.: правди не сховати» він розповів про механізми організації голодомору українців радянською владою, абсолютну доведеність зумисного, попередньо підготованого і злочинного характеру голодомору, а також про методику визначення кількості жертв цього жахливого злочину радянської влади.
🔹Продовжив роботу круглого столу доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри теорії та історії держави і права Інституту УДУ імені Михайла Драгоманова Богдан Андрусишин з доповіддю на тему: «Голод, як зброя у боротьбі проти української державності (перша пол. XX ст.)». Він розповідав про особливості застосування радянськими фашистами голодомору, як інструменту винищення та підкорення українського народу, а також акцентував увагу на тому, що однією з основних передумов голодомору була військова поразка Української Народної Республіки і втрата Україною державності.
🔸Про засоби доведення голодомору як злочину геноциду розповів доктор юридичних наук, доцент, завідувач наукової лабораторії військового та міжнародного гуманітарного права Державної наукової установи «Інститут інформації, безпеки і права НАПрН України» Павло Богуцький.
🔹З доповіддю на тему «Геноцид 1932-1933 рр.: правовий вимір» виступила доктор юридичних наук, професор, професор кафедри теорії та історії держави і права Ольга Токарчук.
🔸Про забезпечення права на захист обвинуваченим за злочини проти людяності в Україні розповідала доктор юридичних наук, доцент, професор кафедри публічно-правових дисциплін Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського Наталія Опольська.
🔹Також зі змістовними доповідями виступили викладачі кафедри правознавства та галузевих юридичних дисциплін Інституту.
🔸У продовження наукового обговорення зі змістовними доповідями також виступили студенти ННІ права та політології, зокрема: Марія Шаповал, членкиня наукового гуртка «Феміда. Історія держави і права України: міфі і реальність» (науковий керівник: проф. Богдан Андрусишин), Леся Рудницька (науковий керівник: проф. Ольга Токарчук), Катерина Мирончук, Віталій Даценко член наукового гуртка «Феміда. Історія держави і права України: міфі і реальність» (науковий керівник: проф. Богдан Андрусишин), Софія Логвиненко членкиня наукового гуртка «Феміда. Історія держави і права України: міфі і реальність» (науковий керівник: проф. Богдан Андрусишин), Валерія Колєснікова членкиня наукового гуртка «Феміда. Історія держави і права України: міфі і реальність» (науковий керівник: проф. Богдан Андрусишин), Марія Дудак членкиня наукового гуртка «Феміда. Історія держави і права України: міфі і реальність» (науковий керівник: проф. Богдан Андрусишин), та інші.
🔹Завершив роботу круглого столу кандидат юридичних наук, доцент кафедри теорії та історії держави і права УДУ імені Михайла Драгоманова Станіслав Шитий доповіддю на тему «Демографічна безпека держави у контексті російсько-української війни».
🔸За результатами круглого столу «Злочини проти людяності (до 90-річчя Голодомору-геноциду 1932-1933 рр.)», ухвалено резолюцію щодо актуалізації дослідження з історії Голодомору-геноциду 1932-1933 рр. у регіонах України, встановлення кількості та імен жертв в окремих населених пунктах, збору та облікування списків жертв інших злочинів тоталітарного комуністичного режиму проти українського народу, зокрема, а також вивчення і збереження інформації присуджених захисників державності у російсько-українській війні 2014-2023 рр.
🔹Учасники круглого столу дійшли спільної думки, що держава агресор російська федерація продовжує практику своїх радянських попередників, щодо геноциду українського народу і лише стійкість наших захисників і їх перемога над російсько-фашистськими агресорами дозволить зберегти українську національну державність і уникнути повторення трагедій подібних до вчиненого радянською владою акту геноциду 90-річної давнини.