Історія кафедри Політичних наук, публічного управління та адміністрування

    Кафедра політології і соціології була створена на базі кафедри соціально-політичної теорії в 1991 році, сприйнявши і продовживши ті наукові і педагогічні школи, що склалися завдяки зусиллям таких науково-педагогічних працівників як доктор історичних наук, професор Завадська О.А., доктор історичних наук, професор Бєзродний Є.Ф., доктор філософських наук, професор Ющенко М.Д., які в різні часи очолювали кафедру.
    У 90-ті роки основними завданнями кафедри стали розробка та втілення в навчальний процес нового політичного знання, написання перших вітчизняних підручників із політології, енциклопедичних словників, методичних та дидактичних матеріалів тощо.
    Одночасно в межах соціально-гуманітарного факультету, до складу якого увійшла кафедра, розпочалася робота по відкриттю нових спеціальностей, серед яких була і "політологія", ліцензування якої Міністерство освіти і науки здійснило у 1992 році.
    Таким чином кафедра політології і соціології спрямувала свою роботу на формування нової політичної культури українського студентства, нової незалежної української держави а також підготовку фахівців, яки б могли здійснювати викладання курсів соціально-гуманітарного циклу в системі загальноосвітньої та вищої школи. До цього процесу залучалися відомі вчені - доктор юридичних наук, професор В.Д.Бабкін, доктор соціологічних наук, професор М.О.Шульга, доктор історичних наук професор А.І.Кудряченко, доктор політичних наук, професор І.М.Варзар. Треба зазначити, що цей процес не був легким, бо процес розвитку нової політичної науки і політології як навчальної дисципліни йшов паралельно зі стрімким розвитком сучасних суспільно-політичних процесів в Україні і в світі, іноді не встигаючи своєчасно реагувати на ці процеси. Відсутність вітчизняного досвіду підготовки викладачів- політологів, дефіцит науково-педагогічних кадрів, нагальна потреба забезпечити навчальні заклади України фахівцями високого гатунку - все це накладало на діяльність кафедри особливу відповідальність.
    Виконання таких складних завдань стало можливим завдяки кваліфікованому науково-педагогічному колективу кафедри, який узявся за таку непросту справу. Серед них відомі вчені, педагоги, які стояли на самому початку її створення: доктор політичних наук, професор О.В.Бабкіна, доктор політичних наук, професор В.П.Горбатенко, кандидат історичних наук, доцент Поляков О.В., кандидат філософських .наук, доцент В.Й.Скиба, кандидат історичних наук, доцент В.Т.Дорофей, кандидат філософських наук, доцент В.І.Нечай, в.о.доцента А.І.Козенюк а також молоді вчені, викладачі, які приєдналися до колективу кафедри - кандидат політичних наук, в.о.доцента М.А.Остапенко, кандидат політичних наук, в.о.доцента І.І.Прокопчук, ст. викл. С.П.Дмитренко та інші.
    Науково-педагогічна робота відображена в колективних працях викладачів, перш за все у підручниках: "Політологія"(за ред. О.В.Бабкіної, В.П.Горбатенко), "Вступ до політології" за авторством В.Й.Скиби, В.П.Горбатенко, В.В.Туренко та багатьох інших.
    З 1993 року кафедру очолює доктор політичних наук, професор О.В.Бабкіна, яка у 1992 році захистила докторську дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора політичних наук і стала першим доктором політичних наук в Україні. З цього часу при кафедрі відкрито аспірантуру і докторантуру з різних напрямків політичної науки. Доктором політичних наук став доцент кафедри В.П.Горбатенко, який плідно працює на науково-педагогічній ниві, є відповідальним редактором енциклопедичного політологічного словника, юридичної енциклопедії а також є вченим секретарем спеціалізованої Вченої Ради, що діє в Інституті держави і права ім. акад. В.М. Корецького.
    На кафедрі сформована наукова школа з проблем "політичної модернізації і трансформації, політичної етнології".
    У 2003 році у зв'язку з розширенням напрямів підготовки фахівців а також диференціації завдань загально-політологічної та спеціально-політологічної підготовки кафедру політології та соціології було реорганізовано та на її базі створено три окремі кафедри, серед них і кафедра політичних наук.