«Історики без кордонів»

30.01.2017-3.02.2017

 

Фото Андрусишин Фінляндія 200 x 11230 січня 2017 р. у столиці Фінляндії місті Гельсінкі в рамках функціонування міжнародної мережі «Історики без кордонів» відбувся семінар за участі декана факультету політології та права, доктора історичних наук, професора Богдана Андрусишина, у рамках якого обговорювалися дискусійні питання української та російської історії й можливості і перспективи наукової співпраці.
У складі делегації українських істориків на чолі з директором Інституту дослідження Росії Володимиром Огризком також були професори: Ігор Гирич, Віктор Даниленко та Володимир Сергійчук.

3 лютого 2017 р. в Укрінформі відбулася звітна прес-конференція українських істориків про цю зустріч.

До вашої уваги відео звітної прес-конференції українських істориків...

 

Фото Фінляндія спільне 200 x 112Українські вчені акцентували увагу на кількох важливих напрямках досліджень. Зокрема, йшлося про порівняльний аналіз першої російсько-більшовицької війни проти України після розпаду імперії Романових з сучасною агресією Росії проти України; дослідження, пов'язані з проблематикою Голодомору – геноциду українців у СРСР у 1932 – 1933 рр., боротьбу України за незалежність у роки Другої світової війни; русифікації України у радянський період тощо.
Українські історики розглядають можливість приєднатися до міжнародної мережі «Історики без кордонів», проте вважають неможливими жодні спільні проекти з російськими істориками, доки триватиме агресія Росії на Донбасі та окупація Криму. Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив керівник Центру дослідження Росії Володимир Огризко (основна стаття).
«Екс-міністр закордонних справ Фінляндії Ерккі Туоміоя минулого року створив світову мережу «Історики без кордонів», метою якої є об'єктивне дослідження історичних фактів і запобігання використанню історії для обґрунтування негідних політичних дій. Вони запросили українських колег приєднатися до цього руху. На нашу думку, це справді дуже позитивний процес, ми також хочемо робити свій внесок у те, щоб історія була неполітизована, тому колеги розглядають можливість приєднатися до цієї групи істориків», – відзначив Володимир Огризко.
Він також поінформував, що 20 лютого 2017 р. у Стокгольмі відбудеться чергова зустріч руху «Історики без кордонів», де говоритимуть про історію й політику та взаємодію цих двох великих пластів суспільного процесу. За його словами, це надзвичайно цікаві теми і для українських істориків, тому в цьому сенсі співпраця з організацією продовжуватиметься.