Правління закону як крок до подолання корупції

17.11.2014

 

Професор зі США 1 200 x 133В Інституті політології та права, для студентів спеціальності «Правознавство», відбулася відкрита лекція професора зі Сполучених Штатів Америки, доктора права та філософії Джеймса А. Дейвідса на тему «Правління закону як крок до подолання корупції». На своїй лекції шанований професор розкрив студентам шляхи боротьби з корупцією у США, а також загальні принципи протистояння цьому руйнівному явищу. Крім того, шановний професор звернув увагу на особливості корупції у сучасному світі.

 

Професор зі США 2 200 x 133У своїй лекції шановний доповідач виділив такі види корупції:
Хабарництво: пропозиція грошей або послуг для надання впливу на держслужбовця;
Кумівство: фаворитизм держслужбовців по відношенню до рідних та близьких;
Адміністративна корупція перекручує роботу системи так, що, наприклад, особи отримують дозвіл, не маючи на це право
Політична корупція впливає на формування законів, норм та політики: наприклад, позбавлення ліцензій та монополізація.
Політичні пожертвування.
Професор зі США 3 200 x 133Суть: чи перекручує це закон? Чи схиляє це чиновника до упередженості?

Також шановний доповідач звернув увагу на наслідки корупції, такі як:
Падіння морального духу населення: почуття безнадійності (відчаю), не окупності чесності та старанності, «відтік мізків»; продажність суддів, пригноблення беззахисних. Якщо не можна довіряти владі, кому можна довіряти?
Професор зі США 4 200 x 133Економіка: складніше займатися бізнесом; відтік капіталу (зниження інвестицій); зниження торгівлі (потреба більшого прибутку зважаючи на невизначеність); зниження економічного росту; відтік фінансів від проектів; зниження якості продуктів та послуг; зменшення економічної свободи; зростання підпільної економіки та зменшення сплати податків.
На завершення шановний доповідач додав, що лише подолання корупції є шляхом до розбудови успішної України і що всі можливості для цього зосереджені у руках студентів як юристів так і як педагогів.