Міжнародна платформа

Євразійський форум в Анталії

28 листопада 2010 року  у турецькому місті Анталія відбулося ІХ засідання Міжнародної Платформи «Діалог Євразії».

alt

Делегація від України на ІХ Засіданні Платформи «Діалог Євразії»

 

Делегація від України була досить представницькою. До її складу увійшло більше 80 делегатів, серед яких політичні аналітики С. Телешун, Ю. Шаргородський, журналісти, народні депутати України, відомі українські письменники І. Драч, В.Шкляр, А. Курков, сходознавці О. Шокало та ін. Вчені з провідних вищих навчальних закладів України, відомі історики, юристи, соціологи, філософи, економісти, зокрема, професори В. Сергійчик, В. Колесник, А. Горбачик, В. Ярошевець, В. Вергун, Б. Андрусишин, В. Черняк, В. Огнев’юк, О. Чебикін та ін.

alt

Пленарне засідання

Принагідно зазначити, що під час роботи конференції присвяченої проблемам сім’ї, та звітно-виборних зборів платформи Діалог Євразії демонструвалася виставка, яка давала можливість присутнім ближче познайомитися з історією та культурою України. Відрадно, що на виставці були представлені і матеріали про Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова (книги, сувеніри, буклети тощо).

alt

Куточок України

 

Значною для України подією стало те, що головою платформи «Діалог Євразії» на загальних зборах організації було обрано відомого українського історика і громадського діяча, автора численних книг, історичних досліджень, публіцистичних творів, доктора історичних наук, професора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимира Сергійчика, співголовою обрали Харуна Токака (Туреччина). Новообраний на наступні два роки голова платформи запевняв, що докладе всіх зусиль для утвердження кращих традицій організації та розвитку нових напрямів і пошуку нових форм її діяльності, в першу чергу залучаючи до продовження Євразійського діалогу інтелектуалів з інших континентів.

Платформа «Діалог Євразії» започаткувала свою діяльність 15 вересня 1998 р. під час Міжнародного форуму письменницьких і журналістських організацій Євразії. На з’їзді, на  якому працювали і представники України, було прийнято рішення про необхідність відновити і розвивати культурні, освітні, гуманітарні, наукові зв’язки між державами і народами євразійського континенту, розповсюджувати ідеї діалогу і толерантності між народами Євразії і всього світу, сприяти зміцненню миру і взаєморозуміння на Землі.

alt

З новообраним Головою Платформи В.І. Сергійчиком (у центрі)

Діяльність Платформи охоплює Азербайджан, Грузію, Казахстан, Киргизію, Молдову, Монголію, Узбекистан, Російську Федерацію, Таджикистан, Туреччину, Туркменистан, Україну.

Вищим представницьким органом Платформи є Загальні збори, до складу яких входять члени Національних комітетів, які працюють у кожній країні, яка є учасницею платформи. Штаб-квартира Платформи (Генеральний секретаріат) перебуває у Стамбулі, у цілому ряді країн Євразії діють національні комітети і представництва Генерального секретаріату. Координатори Платформи в Україні і представником журналу «Да» є відомий громадський діяч Туреччини Гьокхан Демір, який проводить значну роботу по зміцненню українсько-турецьких наукових і культурних зв’язків.

alt

Професори Б.І. Андрусишин, С.О. Телешун та координатор Платформи Діалог Євразії в Україні Гьокхан Демір

Голову Платформи і його заступника обирають на загальних зборах терміном на два роки. Керівником Ради засновників і першим головою платформи був відомий киргизський письменник і знаменитий громадський діяч сучасності Чингіз Айтматов. Його наступниками стали голова Спілки письменників Азербайджану Анар, генеральний директор відомого палацу-музею Топкапи в Стамбулі професор Ільбер Ортайли, директор Інституту сходознавства РАН РФ Ростислав Рибаков, голова Спілки письменників Казахстану Нурпан Оразалін

alt

Члени національних комітетів від України проф. Б.І. Андрусишин та РФ  проф. Р.Б. Рибаков

Дальше їхню естафету понесе представник від України, професор Володимир Сергійчик, який у своїй роботі буде опиратися перш за все на Український національний комітет  Платформи  «Діалог Євразії».

alt

«Обличчя» Платформи «Діалог Євразії»

У рамках цього засідання 26-27 листопада працювала представницька наукова конференція «Сім’я як цінність у контексті релігії, традицій і сучасності», учасники якої стали більше 700 учасників, серед яких науковці, письменники, громадські діячі, журналісти, педагоги, з 53 країн світу, в тому числі з України, Бразилії, Аргентини, Албанії, Боснії і Герцоговини, Росії, Туреччини, Пакистану, США, Німеччини, Туркменії, Литви, Румунії, Білорусії, Кореї, Азербайджану, Польщі, Молдови, Сенегалу, Нігерії, Марокко, Індонезії, Канади, Сінгапуру, Монголії, Грузії, Казахстану, Індії, Бангладеш, Австралії, Нової Зеландії, Швейцарії, Болгарії, Англії, Данії та ін.

alt

Робота конференції присвяченої проблемам сім’ї

 Учасники конференції звернули увагу на виклики, які стоять перед сучасною сім’єю у світі в умовах кризи, а також констатували, що сім’я  і надалі залишається наріжним каменем суспільства і висловлювали віру в те, що мир на Землі визначає міцна сім’я, пов’язана ланцюгами ніжності і любові.

 

Член Українського національного комітету Платформи «Діалог Євразії» та редколегії журналу «Да», доктор історичних наук, професор
Б. Андрусишин