Міжнародний форум з прав людини

9.12.2015

 

В рамках реалізації плану заходів до всеукраїнського тижня права Дубчак Леся Сергіївна, кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри цивільного та трудового права, керівник Центру правової допомоги Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова і Губань Радим Васильович, кандидат юридичних наук, доцент, в.о. завідувача кафедри правознавства Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова взяли участь 09 грудня 2015 року в Міжнародного форумі з прав людини, ініціаторами проведення якого виступили Київський університет права НАН України, Асоціація адвокатів України, Управління сім’ї, молоді та спорту, Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Київської міської державної адміністрації. Підтримку в організації Форуму надала Координаційна рада молодих юристів при Міністерстві юстиції України.

Серед цілей проведення форуму організатори зазначили:
- розширення доступу для вчених та юристів-практиків до інформації про стан захисту гідності і прав людини в Україні,
- вироблення стратегії розвитку національного законодавства в сфері захисту гідності та прав людини;
- аналіз практики захисту гідності та прав людини в судах та інших органах державної влади;
- сприяння становленню наукових, ділових та особистих контактів між юристами України, розширення уявлення про роботу колег, які займаються спорідненою правовою проблематикою.
Форум став відкритим майданчиком для обговорення питань захисту гідності і прав людини, пошуку шляхів виходу із соціальної кризи, збереження довіри населення до держави.
В заході взяли участь представники вищих навчальних закладів, органів публічної влади, громадських організацій, експертів з України та зарубіжжя. Координатором роботи Міжнародного Форуму з прав людини та модератором заходу виступила завідувач кафедри конституційного, адміністративного, господарського прав та процесу Київського університету права НАН України, д.ю.н., доцент Армаш Надія Олексіївна.
За результатами роботи Міжнародного Форуму з прав людини було прийнято резолюцію, в якій зазначалось, що в Україні наразі відбувається процес становлення демократичної, правової, соціальної держави, який проходить одночасно з розвитком громадянського суспільства. Державна служба стає більш відкритою та зрозумілою громадянам. Нова філософія держави, яка вже запроваджується у багатьох розвинених країнах світу, розглядає державу як надавача послуг, а громадян бачить не як прохачів, відвідувачів, зацікавлених осіб, а як клієнтів. У цьому відношенні велику роль відіграє усвідомлення громадянами своїх конституційних прав, якими вони повинні керуватися у відносинах з органами публічної влади.
Учасники Форуму намітили стратегічні плани в науковому, освітньому та правозастосовному напрямках та вийшли з пропозицією проведення щорічних обговорень стану та перспектив захисту прав і свобод людини в Україні.