Підвищення кваліфікації викладачів кафедри галузевих юридичних дисциплін у Німеччині

30.01.2017-10.02.2017

 

Стажування Купіної Дубчак 1Професор кафедри галузевих юридичних дисциплін, кандидат юридичних наук Купіна Л.Ф. та доцент кафедри галузевих юридичних дисциплін, кандидат юридичних наук Дубчак Л.С., в рамках академічної мобільності викладачів НПУ ім. Драгоманова, прийняли участь у Колоквіумі «Юридична методика та освіта», який проводився з 30 січня 2017 року по 10 лютого 2017 року в Університеті прикладних наук, технологій, бізнесу та дизайну міста Вісмар (Німеччина).
За час наукового стажування нашими викладачами було опановано нові форми і методики викладання юридичних наук, а також вимог, що висуваються до юридичної діяльності на практиці.
Спікерами на заході виступили професорсько-викладацький склад університету міста Вісмара, а саме: професор Андреас Штайнгер, доктор Ганс-Йоахім Шрамм, науковий співробітник Вісмарського університету Дмитро Олейник.

Стажування Купіної Дубчак 3 200 x 150Метою колоквіуму була спільна розробка нового змісту і нових форм викладання юридичних дисциплін. Спікерами були застосовані різні методи подачі матеріалу. Робота була побудована за трьома блоками:
1. Юридична методика.
Під час роботи в даному блоці, за допомогою конкретних прикладів, були проаналізовані принципи застосування юридичної методики в Німеччині та Європі.
2. Юридична освіта.
Предметом вивчення в даному блоці були питання, що стосувалися цілей юридичної освіти та шляхи їх досягнення.
3. Юридична практика.
Блок був присвячений практичній діяльності юристів, аналіз якої давав можливість зробити висновки щодо вдосконалення своєї науково-педагогічної діяльності з точки зору викладання дисциплін студентам.

Стажування Купіної Дубчак 2 200 x 150Учасниками колоквіуму були представники різних правових та наукових шкіл України, які охоче ділилися власним досвідом методики викладання та застосуванням вагомих теоретичних знань на практиці.
Купіна Л.Ф. та Дубчак Л.С. мали змогу не лише перейняти досвід поважних юристів-науковців - професорів Київського Національного Університету ім. Шевченка академіка Кузнєцової Н.С., професора Шумило М.Є.; декана юридичного факультету Чернівецького Національного Університету ім. Ю.Федьковича професора Пацурківського П.С.; професора кафедри державно-правових дисциплін Харківського національного університету ім. Каразіна доктора юридичних наук Лук’янець Д.М., а й поділитися власним науковим та практичним досвідом з молодими колегами – представниками Національного Університету «Одеська юридична академія» - доцентом Калітенко О.М.; Чернівецького Національного Університету ім. Ю.Федьковича – професором Гаврилюк Р.О.; Сумського державного університету – доцентом Кунцевич М.П. та іншими представниками вищих навчальних закладів України.
Стажування Купіної Дубчак сертифікат 1 200 x 356Стажування Купіної Дубчак сертифікат 2 200 x 267Завершення наукового стажування було зафіксовано в Сертифікатах про досягнення та успішне складання професійно-кваліфікаційну програми за темою Колоквіуму. Особливо приємним став факт підписання рамочної угоди про співпрацю між Університетом прикладних наук, технологій, бізнесу та дизайну міста Вісмар (Німеччина). та Національним педагогічним університетом імені Михайла Драгоманова, що створює нові можливості для академічної мобільності як викладачів, так і студентів.
Не можливо не відмітити, що атмосфера колоквіуму була дружньою та позитивною, результатом якої стали не лише знання та перейнятий досвід іноземних колег, а й мотиваційний поштовх для Людмили Францівни та Лесі Сергіївни до запровадження нових методик викладання юридичних дисциплін студентами факультету політології та права та власного самовдосконалення як педагога, науковця та адвоката.