Тематична зустріч з В’ячеславом Бігуном

9.12.2019

 

2019 Бігун фільми 1 200 x 269В рамках всеукраїнського тижня права на факультеті політології та права НПУ імені М. П. Драгоманова відбулася тематична зустріч з заступником голови Комітету, головою підкомітету з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини та альтернативного розв’язання спорів Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, вченим, юристом, кінорежисером В’ячеславом Бігуном. В рамках зустрічі студенти переглянули фільми про Європейський суд з прав людини і обговорили їх зі спікером.

Фільми які були представлені студентам:
ПЕНАЛЬТІ ПРАВОСУДДЯ 
Молодий футболіст, скалічений правоохоронцями, з неймовірною волею до життя шукає правди в Україні, але добивається правосуддя лише в Європейському суді в Страсбурзі (за справою № 38773/05 «Савіцький проти України»). 
43 покази – 2 нагороди в 14 країнах. Європейська прем’єра нового фільму відбулася в Франції за участі відомих юристів, зокрема голови Європейського суду з права людини, директора Міжнародного інституту прав людини Жана-Поля Коста. Фільм демонстрували в Німецькому музеї кіно в Франкфурті-на-Майні. Перші фестивальні номінації він здобув як частина альманаху «Україна_голоси» лабораторії Indie Lab (в якій її створено), а більшість, ― самостійно, після доопрацювання. Фільм зокрема змагався за головний приз МКФ «Молодість» («Скіфський олень») й був високо оцінений кінокритиками як один із успішних прикладів використання анімації в українському неігровому кіно.

2019 Бігун фільми 2 200 x 150МІЖ ПЕКЛОМ І РАЄМ
Не плюй у свою криницю, бо де погана вода, там і велика біда. Заради дітей спраглі справедливості жителі-активісти колись райського місця, біля чиїх хат виростає індустріальний монстр-забруднювач, виводять на чисту воду державу в першій українській екологічній справі в Європейському суді з прав людини (за справою № 30499/03 «Дубецька та інші проти України»).
8 показів – 3 нагороди. Допрем’єрні покази на кінофестивалях у Великобританії, Екологічному кінофестивалі ПолтаваДок та Міжнародному кінофестивалі Дніпро-Сінема. ІІІ Бердичівський кінофестиваль «Зоряне містечко» (квітень, 2017) відзначив фільм двома нагородами – «Найкраща операторська робота» (В’ячеслав Бігун та Борис Ухов) та визнав стрічку «Найкращим документальним фільмом». Фільм визнано «Найкращим документальним фільмом» на Запорізькому міжнародному кінофестивалі (2018).
2019 Бігун фільми 3 200 x 166

ЯК ТЕБЕ НЕ ЛЮБИТИ
Закоханий у природу активіст Сергій Корецький із друзями та учнями створює організацію, аби зберегти ореол корінної природи в столиці, проте Міністерство юстиції відмовляється її реєструвати. Починається юридична боротьба, яка кульмінує в Європейському суді. Проходить час, а чи проходить любов? (Стрічку підсилює пісня Володимира Самайди «Київський вальс») (за матеріалами справи за заявою № 40269/02 «Корецький та інші проти України»).