У гостях у експертів криміналістів

30.10.2014

 

Криміналістичний центр 2014 1 200 x 150Тридцятого жовтня 2014 року студенти 3 курсу спеціальності «Правознавство» Інституту політології і права Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова під керівництвом кандидата юридичних наук, доцента  Пєсцова Руслана Геннадійовича, завітали на екскурсію до Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру. Начальник відділу Яковенко Олеся Петрівно гостинно відкрила гостям двері ДНДЕКЦ МВС України. Студенти безпосередньо ознайомилися з непростою, але цікавою роботою експерта і дізнались як проводяться різного характеру види судових експертиз вчинених злочинів.

 

Криміналістичний центр 2014 2 200 x 267Кожен громадяни України хоча б раз за все життя потребує правової допомоги, і відповідно звертається за захистом своїх інтересів до суду. Суд для встановлення істини та прийняття правильного рішення по справі вивчає докази, а одним з основних джерел доказів є судова експертиза.
Щоб детальніше ознайомити студентів з проведенням судової експертиза, головний експерт Прокопович Руслан Олександрович розповів їм про специфіку роботи установи, про роботу експертів і складність процедури дослідження судової експертизи злочину.
«Загалом проведення експертизи за дорученням судів та слідчих органів - важливий напрямок діяльності нашої установи. Наші висновки експертизи є важливим засобом, що досить часто допомагають судам прийняти обґрунтоване рішення не тільки у кримінальних справах, але й у економічних суперечках. У нас також є досить багато напрацювань щодо комплексної експертизи у сфері комерційної діяльності. Треба відзначити, що фахівці нашої установи багато уваги приділяють роботі з фізичними особами - проводять експертизи та надають консультації в інтересах захисту прав споживачів. Компетентність співробітників, комплексні рішення, оперативність виконання задач, повна конфіденційність, винятково уважний та індивідуальний підхід до кожного клієнта – характерні риси нашої роботи, які слугують гарантією ефективного кінцевого результату.» - зазначив Руслан Олександрович.
Також співробітники центру провели для студентів пізнавальну екскурсію по музею ДНДЕКЦ МВС України. Експозиція Музею складається з цікавих експонатів: історичних світлин, давнього криміналістичного обладнання, колекцій вогнепальної та холодної зброї, набоїв, фотографічних пристроїв, підроблених документів. Перлиною експозиції можна назвати висновки експертів – співробітників інституту, за допомогою яких були розкриті гучні кримінальні справи.
Криміналістичний центр 2014 3 200 x 267Науково-дослідна лабораторія судових експертиз забезпечена сучасним технічним обладнанням, яка дозволяє застосовувати передові технології і новітні методики експертних досліджень, почати формування мережі лабораторій з дослідження біологічних об’єктів методом ДНК-аналізу. Тут працюють висококваліфіковані спеціалісти – експерти. Вони проводять експертизи та дослідження: будівельно-технічні; суспільні; економічні; товарознавчі; почеркознавчі; вік документу (давність підпису); пожежно-технічні; психологічні; дослідження обставин.
Від того, наскільки активно судові експертні установи використовують сучасні досягнення науково-технічного прогресу й спеціальні знання під час вирішення основних завдань судочинства, напряму залежать забезпечення правопорядку та успіх в усуненні суспільно-небезпечних явищ на території України. Судова експертиза підсилює доказовий базис матеріалів справи, забезпечує встановлення об’єктивної істини, відіграючи важливу роль у розробці й практичному впровадженні наукових методів та методик дослідження матеріалів під час розслідування злочинів і судового розгляду справ.
У кожного студента була можливість поспілкуватися особисто із головним експертом і отримати відповідь на поставлене запитання.
Також важливо відмітити що головну ціль нашої екскурсії було досягнуто - студенти ознайомилися з експертно-криміналістичною службою і її діяльністю, дізнались про прийоми та способи за допомогою яких розслідуються і розкриваються злочини.

Студентка 3 курсу
32 П групи
Висотенко Руслана
Володимирівна