Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків

7.09.2017

 

Похід у музей першого курсу 2017 200 x 150Студенти-першокурсники факультету політології та права, 7 вересня 2017 р. відвідали Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків (колишня назва — Київський музей західного та східного мистецтва) – художній музей у Києві, найвизначнішу збірку закордонного мистецтва в Україні.
Наявність у музейній колекції надзвичайно вартісних та унікальних пам'яток мистецтва забезпечила музею славу далеко за межами країни.
Центром музейного зібрання є колекція витворів мистецтва країн Західної Європи. У експозиції представлені всі періоди – середньовічне мистецтво, Ренесанс, бароко, рококо, класицизм.
Перлинами колекції є єдині в Україні твори Дієго Веласкеса («Портрет інфанти Маргарити»), Джентіле Белліні («Портрет патриція»), «Мадонна з немовлям» Джованні Белліні – брата попереднього, та картина під такою ж назвою, що належить іншому італійцю – П’єро Перуджино.
Є у музеї і легендарні графічні серії Гойі – «Лиха війни» та «Капрічос». Пишається музей і творами Х. де Сурбарана, А. Ман’яско, Ф. Гварді, П. Рубенса, Пітера Брейгеля Молодшого, Я. Йорданса, Д. Тенірса, Д. Халса, Ф. Буше, Жака-Луї Давида.
Відділ мистецтва Сходу, що зараз вважається найбільшим в Україні, містить коштовну колекцію китайського живопису XV-ХX вв., а також японського і індійського мистецтва.
Окремий зал-капелла присвячений унікальним візантійським іконам VI-VII вв. н.е. Тут знаходяться чотири найбільш давні християнські ікони, що збереглися в Східній Європі – безцінні скарби культури світового значення.
Музей розташований в спеціально побудованому особняку (1887 р., арх. Мельцер). Основою його колекції стали збори Богдана Івановича (1849-1917) і Варвари Миколаївни (1852-1922) Ханенків, передані в 1917 р. в дар Києву. У нинішній експозиції виставлено близько 2000 експонатів.

Заступник декана факультету, кандидат юридичних наук, доцент кафедри теорії та історії держави і права Кархут О. Я.