Дні прав людини 2020

9-11.12.2020

 

2020 Дні прав людини Купіна лого 200 x 208Цього року День прав людини, який відзначали 10 грудня, став приводом для проведення заходів спрямованих на привертання уваги до проблем захисту прав людей, що незаконно засудженні в боротьбі за безперешкодну реалізацію прав людини.
Надзвичайно приємно, що студенти 4 курсу спеціальності Правознавство Гуцуляк Ольга, Клімова Ірина, Колпакова Ольга, Батюк Аліса, Загривий Іван за ініціативи професора кафедри правознавства та галузевих юридичних дисциплін факультету політології та права НПУ імені М.П. Драгоманова Купіної Людмили Францівни, долучилися до міжнародної правозахисної акції громадської організації Amnesty International «Марафон написання листів», яка спрямована на підтримку правозахисників і правозахисниць, які зазнають незаконних переслідувань з боку держав за свою діяльність.
2020 Дні прав людини Купіна 200 x 150Студенти разом із заступником декана з виховної роботи факультету Карнаух А.А. та викладачем Купіною Л.Ф. пройшли майстер-клас, який провів представник міжнародного правозахисного руху Amnesty International в Україні Володимира Селіваненко, після чого, на базах педагогічних практик – загальноосвітній школі №249, ліцею №38, ліцею №241 міста Київ, провели уроки, на яких поділилися історіями людей, що боролися за права людей в різних країнах, і яких у 2020 році підтримує Amnesty International - Валерія Сікал з України, Насима Аль-Саді з Саудівської Аравії, Меліке Балькан та Озгюр Гюр з Туреччини, Хані Сілва з Колумбії, Паїнг Пхьо Мін із М’янми, Густаво Гатіка з Чилі.
З метою підтримки цих людей, школярі під керівництвом студентів та викладача, написали листи до урядових та неурядових організацій країни, де переслідується один із тих, хто бореться з несправедливістю, а також підписали петиції, які будуть сприяти припиненню утиску щодо них.
2020 Дні прав людини Купіна 2 200 x 208Варто відмітити, що в рамках акції «Марафон написання листів» представник міжнародного правозахисного руху Amnesty International* в Україні Володимира Селіваненко 9 грудня 2020 року провів змістовну практичну лекцію на тему: «Права людини: від теорії до практики», на якій майбутні правники та політологи, яких залучила заступник декана факультету, доцент Анна Анатоліївна Карнаух подискутували щодо способів реалізації окремих прав людини, зокрема, прав жінок при реалізації права на працю. Незважаючи на он-лайн формат лекції, вона була дуже динамічною та цікавою.
Тему реалізації права на працю 11 грудня 2020 року продовжила професор кафедри правознавства та галузевих юридичних дисциплін факультету політології та права НПУ імені М.П. Драгоманова Купіна Людмила Францівна, яка на запрошення вчителя суспільно-гуманітарних дисциплін ліцею №38 міста Київ прочитала лекцію про права неповнолітнього при укладенні трудового договору учням 9 класу.