Інститут законодавства Верховної Ради України

фото студентів ІППНа підставі Договору між Інститутом політології та права Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова та Українською школою законотворчості Інституту законодавства Верховної Ради України студенти V курсу спеціальності «Правознавство» ОКР «Магістр» денної форми навчання Інституту політології та права Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова проходять навчання в Українській школі законотворчості Інституту законодавства Верховної Ради України за навчальною програмою «Законотворча діяльність» та за навчальною магістерською програмою «Європейське парламентське право».

В рамках дії цього Договору навчання студентів в Українській школі законотворчості Інституту законодавства Верховної Ради України є однією з форм професійного становлення майбутніх фахівців з права.
Знання, отримані нами в Українській школі законотворчості Інституту законодавства Верховної Ради України під час навчання, є корисними та унікальними.
Науковці Інституту законодавства Верховної Ради України є науковими керівниками аспірантів та магістрів Інституту політології та права Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова.
Як зазначається в брошурці Інституту законодавства Верховної Ради України Української школи законотворчості, Інститут законодавства Верховної Ради України є базовою установою науково-правового забезпечення законодавчої діяльності Верховної Ради України, яку створено 7 жовтня 1994 р. Постановою Президії Верховної Ради України. Положення про Інститут законодавства затверджене Розпорядженням Голови Верховної Ради України № 770 від 4 серпня 2003 р.
В Інституті законодавства Верховної Ради України понад 10 років діє Українська школа законотворчості, яка напрацювала значний досвід надання науково-методологічної та освітньої допомоги народним депутатам України, співробітникам Апарату Верховної Ради України, посадовим особам органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. За цей час понад 1000 слухачів пройшли спеціалізований навчальний курс із законотворчості.
Діяльність Школи отримала позитивну оцінку Секретаріату Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія), Європейської організації публічного права, інших міжнародних інституцій.
Навчальний процес у Школі постійно вдосконалюється з урахуванням сучасних тенденцій розвитку держави та потреб слухацької аудиторії. Цей фактор обумовлює новизну та актуальність змістовного наповнення навчальних програм, які отримали підтримку керівництва Апарату Верховної Ради України.
Сучасні соціально-політичні процеси, нові виклики, які постали перед Україною, стали поштовхом для всебічного реформування країни на основі європейських стандартів та цінностей, розвитку парламентаризму, зумовили необхідність реформування місцевого самоврядування, децентралізації державної влади в контексті здійснення конституційної та муніципальної реформ.
Виходячи з цього, в Українській школі законотворчості Інституту законодавства Верховної Ради України вперше в Україні розроблено відповідні магістерські програми з підвищення кваліфікації «Європейське парламентське право» та «Місцеве самоврядування та децентралізація».
Основні завдання Української школи законотворчості:
•    надання теоретико-методичної допомоги та підвищення рівня професійних знань у сфері законотворчої діяльності;

•    науково-методична та інформаційна підтримка навчального процесу;
•    проведення науково-дослідної роботи з актуальних проблем законотворчості;
•    підготовка інформаційних матеріалів, оглядів, науково-практичних та методичних посібників, словників;
•    вивчення досвіду організації законотворчої діяльності в зарубіжних країнах;
•    проведення конференцій, круглих столів та інших заходів з проблемних питань законотворчої діяльності;
•    здійснення співробітництва з вітчизняними та зарубіжними навчальними і науковими центрами з питань підготовки та підвищення кваліфікації кадрів.
Як зазначається в газеті Верховної Ради України «Голос України» № 50 (6054),  Інститут законодавства Верховної Ради України продовжує активну роботу щодо науково-практичного забезпечення законодавчої діяльності парламенту. Відповідна діяльність проводиться і шляхом підготовки кадрів для законотворення, і через організацію науковопрактичних семінарів та круглих столів з актуальних питань суспільного розвитку.
Так, нещодавно розпочався цикл занять в Українській школі законотворчості Інституту законодавства Верховної Ради України. Інформація про початок навчання викликала жвавий інтерес серед працівників апарату Верховної Ради України та парламентаріїв: до Інституту законодавства надійшла рекордна кількість заяв — понад 300. Особливістю цього набору стало й те, що народні депутати, зокрема, деякі голови парламентських комітетів, також виявили бажання навчатися у Школі законотворчості.
Відкриваючи навчальний курс, директор Інституту законодавства Верховної Ради України, член-кореспондент НАН України Олександр Копиленко зазначив, що відтепер навчання у Школі відбуватимуться за двома навчальними програмами. Школа уже традиційно продовжує підготовку фахівців за програмою «Законотворча діяльність», що за 10 років існування довела свою ефективність у сфері підвищення рівня професійних знань учасників законотворчої діяльності. Крім того, починаючи з цього року увазі слухачів пропонується навчальний курс за новою магістерською програмою «Європейське парламентське право», ліцензованою МОН України.
Обидва навчальні курси розроблені на основі поєднання традиційних та інноваційних методологічних підходів. Поряд із лекціями, практичними заняттями та самостійною роботою слухачі можуть взяти участь у таких активних формах навчання, як круглі столи, семінари та обмін досвідом.
Передбачається, що залучення народних депутатів до навчання за програмою «Законотворча діяльність» дасть змогу істотно збільшити законотворчий потенціал парламенту восьмого скликання, адже серед них чимало таких, що вперше були обрані до Верховної Ради України та не мають відповідного досвіду.
У свою чергу, нова магістерська програма «Європейське парламентське право», актуальність та своєчасність запровадження якої підтверджується нещодавньою ратифікацією Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, буде корисною навіть для досвідчених фахівців у сфері законотворчості (газета Верховної Ради України «Голос України» № 50 (6054).
Після закінчення навчання в Українській школі законотворчості Інституту законодавства Верховної Ради України студенти Інституту політології та права Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова отримують сертифікат встановленого зразка, що значно розширює наші можливості працевлаштування.

Студентка Інституту політології та права
НПУ імені М. П. Драгоманова
Морозова В. О.