«Проблематика та практичні аспекти позовів про право на утримання (стягнення аліментів)»

23.04.2015

 

За сприяння юридичної клініки Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова "Центр правової допомоги" (керівник доц. Дубчак Л.С.) відбувся круглий стіл Комітету сімейного права та майнових спорів Асоціації адвокатів України на тему «Проблематика та практичні аспекти позовів про право на утримання (стягнення аліментів)». Координаторами та доповідачами на даному заході виступили провідні адвокати з різних областей України, нотаріуси та представники державних установ, що мають значний досвід у вирішенні справ про стягнення аліментів.

Серед питань, що були винесені для обговорення:

1. Практичні можливості адвоката у справах про стягнення аліментів: визначення позиції, поради щодо підготовки позову, огляд судової практики. Судова практика звернення безпосередньо дітей з досягненням 16 років з позовами до одного з батьків про стягнення аліментів.

2. Особливості підготовки позовів про стягнення додаткових витрат на утримання дитини. Практичні аспекти, проблемні правові моменти та судова практика. Зміна порядку та способу виконання рішення суду про стягнення аліментів шляхом звернення стягнення на належний боржнику об'єкт нерухомості.

3. Реальність утримання дітей до 23 років у випадку їх навчання. Проблематика визначення розміру аліментів в частині від заробітної плати та всіх доходів одного з батьків.

4. Способи стягнення аліментів в примусовому порядку з громадянина іноземної держави.

5. Проблеми та поради виконання рішень по стягненню аліментів.

6. Роль нотаріуса при вирішенні питань сплати аліментів (утримання).

Серед запрошених доповідачів:
Уповноважений Президента України з прав дитини - Кулєба Микола Миколайович

1. Катерина Власюк, адвокат, керуючий партнер юридичної компанії "AVG Group", член Ради Київського міського відділення ААУ.

2. Людмила Гриценко, адвокат, партнер юридичної групи "Право".

3. Савицька Світлана, адвокат, кандидат юридичних наук, доцент кафедри Правосуддя юридичного факультету КДАВТ.

4. Ольга Поєдинок, адвокат, к.ю.н., старший викладач кафедри зовнішньої політики і дипломатії Дипломатичної академії України при МЗС України.

5. Колбасіна Оксана Володимирівна, представник з Державної виконавчої служби, головний спеціаліст відділу контролю за виконанням рішень Департаменту контролю за виконанням рішень, розгляду звернень громадян та юридичних осіб Державної виконавчої служби України;

6. Лихолат Ірина Петрівна, нотаріус Київського міського нотаріального округу, кандидат юридичних наук.