Канів – місто спогадів

18.10.2013

 

Канів 1 200 x 133

«Як умру то поховайте мене на могилі серед степу широкого на Вкраїні милій».  Ці слова належать великому українському поету, письменнику, художнику, живописцю і прозаїку  – Тарасу Григоровичу Шевченку. Без його імені не можна уявити нашої літератури, нашої культури тай взагалі нашої країни. Без сумнівно, його творчість невмируща. І  цього року виповнюється 199 років з дня народження і 152 років з дня смерті Тараса Шевченка.

 

 

Канів 3 200 x 150

18 жовтня студенти Інституту політології і права відвідали місто Канів, де звеличили пам'ять про видатну постать української літератури Т.Г.Шевченка. На Тарасовій горі, де знаходиться  могила великого письменника, були покладені квіти. Також студенти відвідали музей  Кобзарая, де змогли ознайомитись з історією життя митця і його творчістю. Неподалік могили та музею Т.Г. Шевченка стоїть українська хата. Це відтворена в 1991 році Тарасова світлиця, перший народний музей Кобзаря, де й здається й зараз відчувається присутність великого поета.

Саме місто Канів знаходится у Черкаській області на річці Дніпро. Назва міста перекладається, як "місце крові" або "ханський перевіз". Взагалі з Тарасової гори відкравається немовірний краєвид на чарівну річку – Дніпро. І не дивно, що Т.Шевченко ще за життя хотів оселитись саме тут. Він навіть розробив проект невеличкого будиночку. Але його мріям не судилось здійснитись…
Помер поет у Санкт-Петербурзі, де й був похований. Але зважаючи на численні народні прохання, царська влада дозволила перепоховати поета на тому місці, де він заповів це зробити.

Канів 2 200 x 150

Канів – це місто світлих спогадів про творця української народності. Місто, де зупинився час,  і де з кожним кроком до могили Т.Шевченка завмирає серце. Єкскурсія до Каніва була дивовижною. І Кожному, хто ще не бував у Каневі, варто відвідати ці святі місця, і перейнятись почуттям патріотизму й гордості за нашого славетного предка. А доти, Т.Шевченко  буде смиренно чекати і споглядати з Тарасової гори на Дніпро і на рідну Україну. У нього на це є ціла вічність.

 

Ількова Ірина 12 група правознавство