Наставництво над дітьми-сиротами та дітьми позбавлених батьківського піклування

20.03.2023

 

2023 Наставництво над дітьми сиротами та дітьми позбавлених батьківського піклування 200 x 131Проєкт «Наставництво над дітьми-сиротами та дітьми позбавлених батьківського піклування» має особливе практичне значення під час війни, адже саме зазначені категорії дітей зазнали найбільше психологічних, емоційних, фізичних травм, втративши навіть комунікацію між собою в суспільному житті. Відповідно, бажання молодого покоління брати участь у даному проєкті соціального характеру надасть можливість залучити певне коло студентської молоді до якнайшвидшої адаптації дітей в суспільстві та відновлення повоєнної України. Особливо актуальним і необхідним у цьому проєкті є участь студентів-правників, адже саме вони можуть здійснювати правову просвіту та консультування поряд із соціальними працівниками, зокрема:

- тлумачити правові поняття та застосовувати здобуті знання під час надання правових консультацій та порад дітям-сиротам, якими вони опікуються. Наприклад, якщо в законодавстві відбулися зміни, пов'язані з освітою, працевлаштуванням або опікою над дітьми, студенти-юристи можуть пояснити ці новели дітям-сиротам і допомогти їм зрозуміти, як вони вплинуть на їхнє життя.
- здійснювати правопросвітницьку діяльність та сприяти підвищенню правової обізнаності та освіченості дітей-сиріт, допомагаючи їм зрозуміти свої юридичні права та обов'язки. Окрім інформування дітей, правники можуть також інформувати інших наставників та співробітників проєкту про правові питання, що стосуються дітей-сиріт. Це можуть бути зміни в законодавстві, судові рішення або інші юридичні події, які можуть вплинути на життя дітей.
- слугувати позитивними моделями поведінки для дітей, допомагаючи їм розвивати такі важливі життєві навички, як: комунікація, креативність, критичне мислення тощо. Більш того, вони на власному досвіді можуть мотивувати їх до самовдосконалення й особистісного розвитку демонструючи цінність освіти та наполегливої праці.
Наша мета - це підготовка дитини-сироти до самостійного життя шляхом розвитку її потенціалу, впевненості у власних силах, визначення життєвих цілей, формування людських взаємовідносин, культурних, моральних, духовних цінностей.
Особливо актуальним і необхідним у цьому проєкті є участь студентів-правників, а саме студентів Навчально-наукового Інституту права УДУ імені Михайла Драгоманова, які можуть здійснювати правову просвіту та консультування поряд із соціальними працівниками, зокрема:
1) студенти-правники можуть приєднатися до місцевих організацій, які надають послуги наставництва дітям-сиротам. Ми можемо допомогти в роботі з дітьми шляхом проведення лекцій, майстер-класів, тренінгів з метою інформування щодо основ права, прав дітей, особливостей захисту прав, а також надавати допомогу в оформленні юридичних документів.
2) постійно здійснювати поширення інформації про проєкт наставництва для дітей-сиріт через мережу Інтернет шляхом написання статей та розміщення їх на своїй сторінці, ведення блогів та інших інформаційних сторінок в соціальних мережах.
3) допомагати у фінансуванні проєкту, шляхом залучення волонтерів та громадських та міжнародних організацій, проведення благодійних заходів, відкриття фондів, просування збору коштів на краудфандингових платформах тощо.
Загалом, студенти-правники Навчально-наукового Інституту права УДУ імені Михайла Драгоманова можуть відігравати життєво важливу роль в проєкті «Наставництво над дітьми-сиротами та дітьми позбавлених батьківського піклування», надаючи юридичні консультації, наставництво та підтримку, допомогу дітям, які цього потребують, повністю розкриваючи їх потенціал. Сподіваємось, що завдяки інституту наставництва випускники дитячих будинків не залишаться один на один зі своїми проблемами, а матимуть віру в щасливе майбутнє. Вони не потраплять на дно соціуму, а оберуть спорт і розвиток. Вони не стануть фінансово залежними від держави, а підуть навчатися та працювати. Віримо, що допомога надана студентами-правниками даним категоріям осіб, значно підвищить їх шанси на успіх, тому що вони відчуватимуть, що важливі й захищені, і врешті-решт змінять думку про цей світ, про себе та оточуючих.
(Ляхвацька Марія, студентка спеціальності "Право", навчально-наукового інституту права УДУ імені Михайла Драгоманова)
#ЯкСоцРоботаЗмінюєСвіт