Звіт за результатами проведення Всеукраїнського тижня права 2019

9-13.12.2019

 

2019 тиждень права 200 x 94Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів з проведення у 2019 році Всеукраїнського тижня права» від 24 липня 2019 року № 568-р, з 09 по 13 грудня 2019 р. на факультеті політології та права в Національному педагогічному університеті імені М.П.Драгоманова були проведені різноманітні заходи. Метою проведення заходів стало підвищення загального рівня правових знань та вдосконалення системи правової освіти в навчальному закладі, набуття студентами нових необхідних у повсякденному житті та професійній діяльності правових знань, формування й зміцнення їх суспільно-правової свідомості. Тематичні заходи було проведено відповідно до Плану заходів в рамках проведення Всеукраїнського тижня права.

Зокрема, задля досягнення мети виконано такі завдання:
09.12.2019 року урочисте відкриття Всеукраїнського тижня права на факультеті політології та права. З вітальним словом виступив декан факультету, доктор історичних наук, професор Андрусишин Б.І.
09.12.2019 року відбулася тематична зустріч з заступником голови Комітету, головою підкомітету з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини та альтернативного розв’язання спорів Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, вченим, юристом, кінорежисером В’ячеславом Бігуном. Студенти мали змогу переглянути і обговорити мотивуючі фільми «Україна в Суді»: фільми про права людини В’ячеслава Бігуна, зокрема, «Пенальті правосуддя», «Між пеклом і раєм», «Як тебе не любити» та взяти участь у дискусії.
10.12.2019 року студенти мали змогу відвідати відкриту лекцію кандидата юридичних наук, доцента, доцента кафедри галузевих юридичних дисциплін Юлії Жмур на тему: «Протидія людьми в Україні». Торгівля людьми – одна з актуальних проблем сучасної України й усього світу. У ході лекції були розкриті причини та передумови торгівлі людьми в Україні. Проаналізовано зовнішні причини торгівлі людьми, до яких відносять: недієву систему протидії торгівлі людьми у світі; попит на торгівлю людьми; наявність можливостей для торгівців людьми; пропозиція, наявність потенційних жертв. Розкрито зміст внутрішніх передумов торгівлі людьми, до яких можна віднести: економічні; соціальні; психологічні; інформаційні; правові. Проведено аналіз основних різновидів торгівлі людьми.
11.12.2019 року відбувся круглий стіл на тему: «Право як нормативно-правовий порядок, заснований на справедливості та гарантований державою». Організаторами цього заходу виступила кафедра теорії та історії держави і права. З доповідями виступили викладачі та студенти факультету політології та права, зокрема проф. Андрусишин Б.І., проф. Бучма О.В., проф. Огірко Р.С., проф. Стеценко В.Ю., проф. Токарчук О.В., доц. Макарова О.В., доц. Шитий С.І., студенти Коржук Анастасія, Гоцуляк Ольга та інші.
У процесі проведення круглого столу зроблено спробу розкрити основні питання щодо застосування норм права, а саме: поняття застосування правових норм, підстави і стадії застосування норм права в суспільстві. Визначено, що одним із важливих принципів застосування правових норм є гуманізм, як загальнолюдська цінність, в якій виражаються принципи християнської моралі: полюби ближнього свого, як самого себе. В праві виражаються загальнолюдські цінності — рівноправ'я всіх людей, соціальна справедливість, свобода особи тощо.
11.12.2019 року за сприяння декана факультету проф. Андрусишина Б.І. для студентів факультету політології та права спеціальностей «Політологія» та «Право» було організовано та проведено екскурсію до Верховної Ради України. Зокрема, студенти відвідали Освітній центр Верховної Ради України, який дає змогу залучити молодь до вивчення історії українського парламентаризму. Зокрема, зі студентами був проведений інтерактивний урок з прав та обов’язків людини і громадянина; екскурсія приміщеннями Верховної Ради України.
12.12.2019 року за сприяння кафедри правознавства та галузевих юридичних дисциплін проф. Купіна Л.Ф. зі студентами факультету політології та права провели урок права для учнів ліцею «Голосіївський» № 241.
13.12.2019 року за сприяння кафедри теорії та історії держави і права доц. Макарова О.В. зі студентами факультету політології та права провели урок права для учнів 3-А класу спеціалізованої школи № 98 з поглибленим вивченням англійської мови.
13.12.2019 року студенти відвідали два заходи, які організувала кафедра правознавства та галузевих юридичних дисциплін, зокрема, презентацію збірки матеріалів «Літопис визначних пам'яток українського права». Видання «Скарбниця пам'яток українського права» та відкриту лекцію заступника головного редактора видавництва юридичного журналу «Право України» Ольги Середи.
Підводячи підсумки Всеукраїнського тижня права (09-13 грудня 2019 року), до присутніх звернувся декан факультету політології та права, доктор історичних наук, професор Андрусишин Б.І.