VI Школа кар’єрного росту майбутніх адвокатів. Пост-реліз

1.10.2016

 

Школа адвокатів VI Титул 200 x 1501 жовтня 2016 року за традицією, на базі Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова (м. Київ), відбулася VI Школа кар’єрного росту майбутніх адвокатів. Організатором даного заходу виступив Клуб майбутніх адвокатів Асоціації адвокатів України в особі Президента Клубу, адвоката, кандидата юридичних наук Лесі Дубчак та членів Виконавчої Ради КМА Валентина Ашомки, Світлани Воротнікової, Альони Забабуріної та Інни Роїк.
Перша сесія заходу була присвячена актуальним питанням кримінального права та процесу, а саме угодам у кримінальному процесі, роботі адвоката під час допиту клієнта, тиску правоохоронних та інших державних органів на адвокатів в умовах сьогодення, особливостям участі адвоката у справах про ДТП.
Адвокат Ігор Свєтлічний відверто поділився з аудиторією інформацією про себе та свою активну професійну та громадську діяльність У своєї доповіді пан Ігор зазначив, що тема угод - це майбутнє, тому що на сьогодні існує думка, що краще виграти суд, виграти битву, ніж примиритися. Крім того, пан Ігор провів цікавий порівняльний аналіз з практики укладання угод на прикладі таких держав як США та Україна. Він зазначив, що у США близько 90 % кримінальних проваджень закривається саме угодами, у той час як в Україні ця можливість виникла з прийняттям нового КПК у 2012 році. У своїй доповіді адвокат розказав про відновлювальне правосуддя, розкрив зміст цього поняття. Наприкінці свого виступу адвокат зазначив: „Укладання угод прискорює закриття справ, але, з іншого боку, зменшує показники розкриття злочинів.”

Фотогалерея...

Школа адвокатів VI 1 200 x 150Далі перед учасниками Школи виступив адвокат, партнер практики безпеки бізнесу АО „Юскутум” Денис Овчаров з темою про роботу адвоката під час допиту клієнта. Адвокат дав чітке розуміння мети обшуку, звернув увагу на імплементацію у законодавство теми перехресного допиту, відмітив, що не всі юристи володіють навичками перехресного допиту. У рамках свого виступу доповідач говорив про те, що повинен робити адвокат на допиті, в чому складність роботи адвоката на цій слідчій дії.

Наступний доповідач, відомий адвокат, керуючий партнер АО „Клочков та партнери”, керівник Комітету ААУ з захисту прав адвокатів, член Ради адвокатів м.Києва Володимир Клочков розпочав свою тему про тиск на адвокатів в умовах сьогодення з фрази: „До уваги правоохоронних органів потрапляють не тільки клієнти, але і їх адвокати”. У своєму виступі пан Володимир навів низку прикладів зі своєї практики стосовно грубих порушень прав адвокатів, коли правоохоронні та інші державні органи асоціюють останніх з їх клієнтами. Для захисту своїх прав доповідач рекомендує майбутнім адвокатам підписувати договори про надання правової допомоги з іншими адвокатами та адвокатськими об’єднаннями та стати «живою часткою» адвокатської спільноти. Адвокат поділився з учасниками Школи практичними рекомендаціями, які розробила Рада адвокатів м.Києва.

Школа адвокатів VI 2 200 x 150З темою про особливості участі адвоката у справах про ДТП виступила адвокат, заступник Голови Черкаського відділення ААУ Людмила Гриценко. Пані Людмила вже вдруге виступала на Школі кар’єрного росту майбутніх адвокатів. У її виступі хочеться відмітити характер самого виступу: це красива ораторська мова, емоційна «гра слів», це виважений та чіткий алгоритм думок. Пані Людмила звернула увагу на необхідність проведення подібного роду заходів задля обміну професійним досвідом, прописними істинами, які ще називають законами професії, котрі, можливо, більш ніде та ніколи не прозвучать. Декілька прописних істин (професійних законів) від пані Людмили наводимо нижче: „Не нашкодь!”, „Завоюй довіру клієнта”, „Працюй над собою”, „Плануй все до самого кінця”. Остання істина – це основна істина, в рамках якої адвокат повинен бачити результат своєї роботи! Це один з сорока восьми Законів влади з книги Роберта Гріна. Наприкінці свого виступу пані Людмила зазначила, що: „Чим більше ви розвиваєте себе як особистість, тим більші горизонти в адвокатурі відкриваються для вас, тому що це - взаємопов’язані процеси” та побажала постійного розвитку слухачам Школи та виходу із зони комфорту.

Школа адвокатів VI 3 200 x 150Багато цікавого учасники Школи почули й на другій сесії. Мирослав Лаврінок, заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги розповів про систему безоплатної правової допомоги (БПД), про реформу, яка відбулася у системі БПД, про те, як будувати в системі БПД успішну кар’єру та інші питання, пов’язані, насамперед, з адвокатською діяльністю у системі БПД. Виступ пана Мирослава на VI Школі кар’єрного росту був дебютним, але насиченим, інформативним, переконливим та жвавим. Учасникам Школи було цікаво дізнатися, чи можливо пройти у Центрі практику/стажування, та які вимоги для цього до кандидатів, як працевлаштуватися на роботу молодим фахівцям без досвіду роботи у Центр. Пан Мирослав розповів про умови, на яких центри і бюро правової допомоги співпрацюють з адвокатами, та про можливості, які можуть отримати молоді юристи, працюючи у системі БПД. Питання кар’єри БПД викликали жваву дискусію серед учасників Школи, що свідчить про наявність інтересу та є підтвердженням актуальності цього питання.

Представники проекту „Відкритий суд” Станіслав Батрин та Михайло Джалапин, відомі також перемогами у резонансних справах, розповіли молоді про те, як досягти успіху у юридичній кар’єрі. Вони грунтовно розкрили наступні питання: „Що хочуть бачити роботодавці при відборі кандидатів, які хочуть працевлаштуватися на роботу ?” (При відборі кандидатів роботодавці хочуть бачити професійність та можливість довіряти людині, зазначив адвокат Батрин). „Що важливо на стадії відправлення резюме ?” (Дуже важливо ознайомитися з компанією та особами, які там працюють). Доповідачі також звернули увагу на форму та зміст резюме, питання співбесіди та першого місяця стажування.

Школа адвокатів VI 4 200 x 150Адвокат, партнер АО „СК Груп”, член Правління ААУ Юлія Курило дуже фахово та відверто поділилася своїм досвідом того, як будувати кар’єру адвокату та чого хочуть клієнти від адвоката. У своєму виступі пані адвокат розказала хто такий клієнт, а також зазначила, що ідеальний клієнт – це задоволений клієнт, щасливий клієнт.
Цитата: „Ідеальний, щасливий клієнт – це джерело хороших та високих рекомендацій”.
Далі пані Юлія розповіла учасникам Школи про те, як зробити клієнта щасливим та як дізнатися більше про свого клієнта. Зі слів пані Юлії, ключову роль в роботі з клієнтом відіграє комунікація. Наводимо декілька цитат від пані Юлії: „Мережа Інтернет - це ваш друг, товариш і помічник. Відкривайте та читайте !”, „Чим ширше ви дивитеся на ситуацію, тим вища ймовірність того, що до вас прийде ідея щодо того, як це можна монетизувати”.

З приводу психології клієнтів яскраво виступила адвокат, тренер та керівник Освітнього простору „Exemplum” Світлана Мороз. Пані Світлана у деталях розібрала з аудиторією психотипи клієнтів, надала практичні поради та рекомендації щодо правильної взаємодії та спілкування з ними. Цитата від пані Світлани: „ Клієнти є першопричиною своїх проблем”.

У відносинах з клієнтом необхідно обов’язково визначитися із способом врегулювання конфлікту. Так одним з способів врегулювання конфліктних ситуацій на сьогодні є медіація. Незалежно від того, що закон про медіацію до цих пір не прийнятий Верховною Радою України, медіація отримує застосування. Адвокат, керуючий партнер ЮК „Закон перемоги” Марина Саєнко в своєму виступі розповіла про медіацію та інші способи вирішення спорів як інструменти підвищення ефективності бізнесу. Цитата пані Марини: „Медіація працює з інтересами сторін”.

Слідом за пані Мариною виступив відомий адвокат, засновник юридичної аритмології, натхненник всеукраїнського студентського руху „Юридичні мандри” пан Ібрагім Татієв. На початку своєї доповіді адвокат надав визначення авторським поняттям «юридична аритмологія» та «адвокатське айкідо». За роки роботи адвокатом Ібрагім Татієв вивів 12 законів, які сміливо можна використовувати у своїй діяльності всім адвокатам, та навів декілька ремарок, які не вийшли на рівень законів. Процитуємо їх: „Консультація не повинна бути наданням правової допомоги”, „Адвокату краще працювати у парі”, „Якщо душа говорить „ні” – це НІ, якщо душа говорить „так” – це або ТАК або НІ”, „Якщо адвокат працює на юриспруденцію чесно, у випадку програшу у нього болить душа”, „Не можна без перемоги. Перемога, хоча і маленька, потрібна для задоволення душі”. Адвокат розказав про відмінності в роботі адвокатів-«системників» та «позасистемників», останніх сміливо, на його думку, можна прирівняти до мурашок, які є санітарами лісу.

Школа адвокатів VI 5 200 x 150Школа кар’єрного росту закінчилася приємним нагородженням учасників сертифікатами про участь та подарунками від Освітнього простору „Exemplum” .
Сподіваємося, що очікування учасників VI Школи були виправданими, тому що як завжди, на Школах кар’єрного росту виступають тільки достойні, фахові, сміливі, щирі, відверті, справжні «особистості» в адвокатурі України.
Дякуємо всім спікерам за довіру до Школи, за силу волі, за змістовність доповідей, за наполегливість, за бажання поділитися секретами професії та за любов до своєї праці.
Окрема вдячність партнерам та спонсорам заходу: кафедрі галузевих юридичних дисциплін факультету політології та права та юридичній клініці «Центр правової допомоги» Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, АО «OLEH RACHUK LAW FIRM», АО JUSCUTUM та Освітньому простору „Exemplum”.