Лекція професора Варзаря І.М. на тему : «Проблеми міждержавних відносин України та Росії».

29.09.2016

 

Лекторій Варзаря 2016 200 x 133

Відповідно до рішення Вченої ради університету від 6 вересня 2016 р. щодо запровадження політико-правового лекторію на тему: «Україна на зламі століть в умовах війни та миру» 29 вересня в центральному корпусі Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова відбулась публічна лекція-дискурс професора, доктора політичних наук Івана Михайловича Варзаря.
Виступ Івана Михайловича стосувався актуальної для української держави теми та геополітичної стабільності в Східній Європі – проблематики та викликів перед взаємовідносинами між двома державами, Україною та Російською Федерацією.

Фотогалерея…

Підтримати Івана Михайловича та анонсувати майбутні лекторії мав нагоду ректор НПУ імені. М. П. Драгоманова – професор Андрущенко В. П. Який в своєму вступному слові закликав студентську спільноту університету та викладачів долучатися до майбутніх дискусій в рамках політико-правового лекторію «Україна на зламі століть в умовах війни та миру». Розпочав власну лекцію професор І.М.Варзар з уточнення об’єкту свого політологічного виступу, а саме специфіки відносин політико-владних команд з України та Росії між собою. Крім того, за словами Івана Михайловича, до сьогодення міждержавних відносин між Україною та Росією на українському Донбасі цілком підходить вислів російського філософа В.Бердяєва про те, що кроваві міжусобиці відбуваються між етнічно спорідненими народностями. До таких професор Варзар відносить українців та росіян, хоча і відмічає ряд етнічно-політичних відмінностей між ними. Найбільший ризик для україно-російських відносин в тому, що вони знаходяться в динамічній амплітуді і війни і миру. Ця обставина, на думку І.Варзаря є державницьким викликом для України й деструктивним чинником для міждержавних відносин нашої держави та Росії. «Насправді це надзвичайно не зручна позиція для української сторони» - переконаний Іван Михайлович Варзар. Професор також акцентував увагу аудиторії, що сьогодні російська сторона на порядок вище краще оснащена у військовому плані чим Україна. Так само не варто забувати, що російське керівництво постійно вимірює свої потенційні можливості, перспективи й ризики у нинішній специфіці відносини між ними і Україною, особливо в частині питаннях Криму та Донбасу,- зауважив Варзар І.М. Сьогодні для російського керівництва, на думку Івана Михайловича, думка шовіністів Росії стала прототипом – громадської думки. Історичними фактами минулого, що зберігають дискусійний характер на думку професора Івана Варзаря є: 1) пропозиція народного депутата В.Чорновола в 1999 році використати при адміністративному переформатуванні країни «федеративного підходу» у відповідності до поділу України на області; 2) пропозиція доктора політичних наук Михальченка М.І. ще першому Президенту України – Кравчуку Л.М. виділити Крим з області в автономну адміністративну одиницю. В результаті Крим назвали – адміністративною автономію, але по змісту дали «державну автономію». Для політологічної довідки варто сказати, що існують три основні типи автономії: етнічна, державна, адміністративна. Завершуючи свій виступ, професор Варзар І.М. наголосив на концептуальному аргументі політолога Антоніо Россміні взятого з його роботи «Ідеологія громадянського суспільства» про те, що називаючи речі своїми іменами людство позбавить себе багатьох проблем. Вчіться для себе, закликав студентів І.М. Варзар наприкінці власної лекції. Як вважає І. М. Варзар, держава має опікуватись саме громадянами про які говорив Россміні, а саме активними учасниками виборів та свідомими платниками податків. Такими має стати сучасна молодь в Україні.

Відповідальним модератором політико-правового лекторію є декан факультету політології та права, доктор історичних наук, професор Андрусишин Богдан Іванович, який підбив підсумки проведеної лекції та узагальнив основні тези виступу.